donderdag 24 maart 2016

Erwtjesplant / Senecio Rowleyanus

Bewerkt bericht maart 2016
De Erwtjesplant is weer helemaal hip. Nadat 'vergeten groenten' weer in herinnering zijn gebracht, komen ook de 'vergeten planten' weer in het dagelijkse leven terug.
Vorige week heb ik stekjes gemaakt van deze prachtige hangplant. Ik heb kortere en langere uitlopers van de plant gehaald. Deze heb ik vervolgens een week weggelegd op een theedoek en vandaag doe ik ze de grond in om te kijken hoe de stekjes zich gaan ontwikkelen.
Als aarde gebruik ik zaai- en stekgrond. Dat is fijne grond en makkelijk in gebruik.
De stekjes hebben niet vaak water nodig; meestal is een keer per week voldoende. Vetplanten houden van regenwater omdat deze minder kalk bevat. Evt. kun je bijmesten met cactusvoeding. Wanneer de erwtjes niet meer mooi rond zijn, heeft de plant water nodig.
'n Stekje is al mooi en het wordt nog mooier!
Verder is de plant gemakkelijk in verzorging. Wordt de plant te lang? Dan haal je er gewoon weer een stukje af. Vind je de plant te kaal? Doe dan nog een paar stekjes in het potje zodat het potje voller wordt.
!Weetje: deze erwtjes zijn niet om op te eten; ze zijn giftig.

Toegevoegd oktober 2018
Nog steeds is deze plant helemaal hip! De plant blijft me fascineren: de groei maar ook alles wat je ermee kunt doen. Soms is de plant op: omdat ik er teveel stekjes afhaal of omdat ik de restjes plant gebruik in een plantenbakje of anderszins. Maar er gaat geen stengeltje of erwtje de prullenbak in. Daar zijn ze te mooi voor!

Het meestvoorkomende probleem voor deze plant is: teveel vocht. De plant heeft weinig water nodig. Vooral in de herfst zie ik veel rottende plantjes voorbij komen. Andere tip is om de Erwtjesplant vanaf een schoteltje te laten drinken. De kans dat de erwtjes vanwege teveel vochtigheid wegrotten op de aarde is dan stukken kleiner.
Stekjes.. zo simpel!

En ja, de StekWijzer ontbreekt nog in deze blog!
StekWijzer:
- neem een stukje stengel
- laat het een aantal dagen drogen
- verwijder eventueel de onderste erwtjes
- steek het stengeltje in lichtvochtige aarde
- zorg dat de erwtjes de aarde zo min mogelijk raken
- heb groen geduld...
Worteltjes!
- kijk na een paar weken stiekem en heel voorzichtig of het stekje wortels heeft en...
- groeien maar! Uitlopers groeien vanzelf.
- zet de plant op een lichte plaats zodat het een compact (= erwtjes dicht op elkaar) plantje wordt
- geniet van deze plant! 


6 opmerkingen:

 1. Hi even een vraagje; geef jij de erwtenplant op de aarde water of op een schotel? Als ik het op de aarde doe dan krijg ik vaak snottige stelen. groet van Anchela

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Anchela, ik geef meestal water op een schotel of heel weinig op de aarde. Snottige stelen is inderdaad een probleem van teveel water... Groet en succes! Tine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Tine,
  Ik heb ook een vraagje waar u misschien wel raad mee weet. Mijn erwten plantje staat op een mooi plekje in het licht. Hij is na een tijd (zonder water te geven) ineens een beetje aan het verschrompelen, maar niet uitgedroogd maar een beetje nattig. Ik heb hem water gegeven en is het eigenlijk erger geworden. Wat kan ik hier tegen doen? Zal het herstellen als ik het gewoon laat rusten zonder water te geven. Groetjes, Willemijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Willemijn,
   Ik heb geleerd dat verschoppelende "erwtjes" betekenen dat het plantje te veel water krijgt. Als ze uitgedroogd zijn worden ze vierkantig.
   Groetjes, Bibi

   Verwijderen
 4. Dit mooie erwtenplantje heb ik nu een week liggend op aarde gestekt, maar hij blijft uitdrogingsverschijnselen laten zien (verschompelen). Ik heb wel al 3 keer met een plantenspuit gespoten. What to do 😰

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit plantje geeft een beetje verwarrende signalen. Als de erwtjes verschrompelen en bruin en droog worden, dan betekent dat juist dat hij teveel water krijgt. Als hij te weinig water krijgt worden de erwtjes slanker en eerder ovaal dan rond. Ze behouden echter hun groene kleur en voelen niet droog. Dan heeft het plantje wat meer water nodig.

   Verwijderen