zondag 27 november 2016

DIY Zwevend blad, kerstgroet of kerstboomhanger

real life is mooier!
Dit DIY werkstukje kun je vele bestemmingen en daardoor ook vele benamingen geven: kerst(boom)hangers, zwevende bladeren, decoratief inpakaccessoire en vul het zelf maar in. Zelf hang ik verschillende zwevende bladeren aan de lamp. Het kalanchoëblad  geef ik weg als kerstgroet.
Wat heb je nodig?
- verschillende stevige en sierlijke bladeren  (kalanchoë, zaagcactus, epiphyllum, diverse  crassulasoorten of vetplanten). Je kunt blad bij mij aanschaffen of in de bloemenwinkel maar je eigen planten kunnen ook inspirerend zijn! Je kunt ook een tweedehandsplant via marktplaats aanschaffen en daar het blad vanaf halen.
- zijbekkniptang of een ander tangetje om ijzerdraad mee te knippen.
- dun binddraad in de gewenste kleur  (bloemenwinkel of tuincentrum)



Niet zwevend, wel van dichterbij bekeken.
Hoe ga je te werk?
- neem een blad
- knip een stuk ijzerdraad af
- bevestig het draad aan de onderkant van het blad. Steek bijv. het ijzerdraad door het blad en windt het ijzerdraad om de steel van het blad. Het kalanchoë blad leent zich hier erg goed voor.
- let op de uiteinden van het draad: dit is zeer scherp.
- hang het ijzerdraad met het blad eraan op de gewenste plek en op gewenste hoogte. Dit kan aan de lamp, gordijnrails, keukenrekje, kapstok en waar je maar een ijzerdraad aan kunt bevestigen.
- herhaal bovenstaande stappen met een ander blad en maak er een decoratief  groepje blad van.
- kijk na verloop van tijd of je het blad evt. nog als stek kunt gebruiken en gebruik dan bijvoorbeeld bloembolletjes om aan het draad te hangen.

Kerstgroet; met je persoonlijke wens achterop.

Kerstgroet
- maak een sjabloontje van een ander soort blad (bijv. klimop)
- trek het sjabloon over op bijzonder  papier (bijv. Flow: book for paper lovers) 
- knip het blaadje uit
- schrijf je wens op het blaadje
- leg het papierenblaadje op je blad, zorg dat de steeltjes op elkaar liggen
- bevestig het ijzerdraad aan het groene blad zoals hierboven beschreven; je handgeschreven blad zit er nu tussen
- overhandig je Kerstgroet persoonlijk op kerstavond


Succes! En stuur gerust eens een foto van je eigen creatie! 

Voor deze DIY heb ik inspiratie opgedaan bij bloemenwinkel Bloem in Harmelen.

vrijdag 11 november 2016

Chinees lantaarnplantje

Soms vraag je je af waar een plant ooit zijn naam aan te danken heeft. Dit keer heeft de plant zijn naam te danken aan de bloem.
De bloem is een lief, klein bloemetje dat je mogelijk aan een lantaarntje doet denken.  Waarschijnlijk heeft China er ook iets mee te maken maar vraag mij niet wat.
Enfin, op deze 11 van de 11e waarop kinderen met een lampionnetje of lantaarntje langs de deur gaan vanwege Sint Maarten, is het een plant die ik vanwege zijn toepasselijke naam juist vandaag voor het voetlicht haal.
Mijn exemplaar van deze hangplant heeft veel: lange slierten, mooi blad, verse blaadjes en lieve bloemetjes.Maar voor mij is het nog niet genoeg: ik wil knolletjes! De knolletjes groeien onder de grond en die heeft mijn plant ook. Maar die knolletjes schijnen ook aan de hangende slierten te komen. Helaas is dat bij mij niet het geval. Hopelijk nog niet. .
De knolletjes dienen als vochtopslag voor de plant. Als zo'n knolletje aan een sliert groeit, heb je een mooi begin van een stekje. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik maar eens gaan graven in de pot met aarde en jawel: een knolletje was zo gevonden. Mezelf kennende hangt deze plant niet meer zolang in zijn huidige pot maar worden de knolletjes verdeeld over kleine potjes.
StekWijzer / GroeiWijzer:
1 Neem een knolletje met minstens twee bladparen eraan.
2 Stop het knolletje in de grond.
3 Geef het niet teveel water  (het is een vetplant!).
4 Zet de plant op een plek waar het minimaal 10 graden is.
5 Hang de plant voor het raam of zet 'em op de kast. 
6 Geniet van deze plant en vooral van de schattige bloemetjes.
Een prachtig stekje met knolletje!

maandag 7 november 2016

Epiphyllum Monstrosa of Guatemalensis

De blog over mijn vorige Epiphyllum moet ik nog afronden en publiceren en ondertussen heb ik deze Epiphyllum al in huis hangen! Toch maar eerst bloggen over deze Epiphyllum want dat is de plant wel waard met z'n krulbladeren en roze vruchten.

Deze plant vond ik bij tuincentrum Jaarsveld in Capelle a.d. IJssel. Van de Epiphyllum Anguliger heb ik nog steeds veel plezier. En anderen met mij. Mijn vreugde was dan ook heel erg groot toen ik nog een Epiphyllum zag staan. Wow! Deze plant heeft prachtige groene krulbladeren en een roze vrucht. Doordat het een vrucht is, is deze goed te zien. Tot mijn verbazing las ik ergens, vraag me niet meer waar..., dat de plant eerst een bloem geeft en dan de vrucht. Het is me nog niet duidelijk of de vrucht eetbaar is; ik waag me er maar niet aan.


Thuisgekomen bleek de vrucht wel erg kwetsbaar. Zonder dat ik er erg in had, was een vrucht al beschadigd. Een goede reden om de vrucht eens open te snijden. Wit vruchtvlees met zwarte zaadjes. De verleiding is groot om daar iets mee te doen; maar de vrucht is toch maar naar de gft bak verhuisd. Ik troost me met de gedachte dat ik nog een vrucht aan de plant heb hangen.

Dan natuurlijk het mooiste: stekken!
StekWijzer:
Vooraf: neem een bladstek die niet al te veel krult zodat het blad goed deelbaar is.
4 stekjes van een blad gesneden
1 Snijd met een heel scherp mes het blad in stukken
2 Steek de punt(!) in vochtige grond
3 Steek de andere stekken met een snijkant in vochtige grond
4 Zorg dat de stek niet uitdroogt!
5 Verplant de stekken als ze geworteld zijn en het hele potje gebruikt is om te wortelen.
5 Zet de plant in het voorjaar op een zonnige plaats.
6 Neem in het voorjaar evt. weer nieuwe stekken van de plant wanneer het blad net helemaal groen van kleur is en uitgegroeid lijkt te zijn. Volg dan de StekWijzer weer vanaf punt 1.
Hier is het langste blad goed zichtbaar.
7 Geniet van deze plant!

Het in bloei trekken van deze plant gaat hopelijk gemakkelijker dan bij de Epiphyllum Anguliger. De Anguliger bloeit volgens diverse bronnen maar een nacht nadat hij maar een of twee keer water heeft gehad in de winter. Eerst de plant verwaarlozen en dan een nacht op blijven. Twee enorme uitdagingen!

Op naar de volgende Epiphyllum!?

P.s. Kijk naar de tweede naam van de plant en u weet waar deze plant oorspronkelijk vandaan komt.

Een mooie aanvulling op de planten die in mijn raam hangen.

zaterdag 5 november 2016

Pioenroos

De planten in de border; met een mooie herfstkleur.
De pioenroos

Soms is het tijd voor verandering. Doorgaans houd ik daar niet zo van... En als iemand de border in mijn tuin veranderd wil hebben... dan moet diegene van goede huize komen. 

Eindelijk ben ik dan zo ver: de border moet eruit en gras gaat erin. Au, dat doet wel pijn. Maar de roze boerenpioenen werden te groot op deze plaats en ja, gras is stukken praktischer met kinderen die graag in de tuin bezig zijn. 
Enfin, daar gaan ze dan... 

De plant met  wortels.
Eerst heb ik een geul gegraven om de plant heen. Daarna de schop eronder gezet en de plant eruit gewipt. Sommige wortels zijn kapotgegaan maar dat geeft niet bij de pioen. De pioen heeft zo'n 'snoeibeurt' juist nodig als stimulering om verder te wortelen op de nieuwe plaats in de tuin.

Overigens is oktober de maand bij uitstek om de pioenen te verplanten. De plant is dan in ruste na de bloei en de nieuwe scheuten hebben zo de minste kans op beschadiging. 

Enige jaren geleden deelde ik een van deze planten en vervolgens gaf de plant het volgende zomerseizoen al gelijk bloemen. Dat is een toppertje geweest: men zegt dat de plant meestal het tweede jaar gaat bloeien. Bovendien stond de plant naast een braamstruik en later las ik dat dit geen handige plek is voor de pioenroos: de braamstruik wil nl. water maar de pioenroos ook. De pioenroos had dus concurrentie. En dan kan de plant het onderspit delven..


Een nieuwe scheut.
In tegenstelling tot mijn voorgaande blogs, geef ik deze keer geen Plantinstructies o.i.d. . Dat komt omdat ik jaren geleden het delen en verplanten van deze plant heb geleerd van de site: https://www.paeoniapassion.com/planten.asp . Maar let op: heb je een voorliefde voor de pioenroos, kijk dan niet op deze site. Op deze site staan zoveel mooie soorten pioenrozen te koop, dat je er hebberig van kunt worden. Wanneer ze weer bloeien, zal ik een blog schrijven over de verschillende soorten die ik heb. Als ze tenminste gaan bloeien, want ze zijn allemaal naar een nieuw plekje gegaan. Dan is het natuurlijk spannend of ze goed aanslaan.

Wordt vervolgd: en dan met foto's van de bloemen.