donderdag 30 juni 2016

Pepermunt

Heerlijk! Eerlijke, biologische thee uit eigen tuin. Het is niet veel meer werk dan thee van een theezakje trekken. Je plukt verse munttakjes (officieel de blaadjes), spoelt deze af en doet ze vervolgens in een glas. Vervolgens giet je er gekookt water over en... even wachten ... klaar is de thee! De bladeren kunnen weer op de composthoop en je hebt thee gezet met minimale belasting van het milieu.

Onze Muntplant
Deze munt is de zgn. 'Pepermunt'. Net als een pepermuntje geeft deze thee een frisse nasmaak. Niet alleen de smaak is die van pepermunt, maar ook de geur. In de tuin kun je van een afstandje ruiken waar de Pepermunt groeit. Overigens is het snoepje volgens wikipedia gemaakt van de olie uit deze plant. Wellicht ligt hier een volgende uitdaging...

Voor de thee met munt uit eigen tuin gezet kan worden, moet er eerst een Muntplant groeien in de tuin. Planten kun je kopen maar zelf kweken geeft meer voldoening.


Hoe gaan we te werk? 
1) Neem een takje munt.
4 stekjes
2) Snij onder het kopje, vlak boven de volgende bladeren de steel door. Je hebt nu een zgn. kopstekje.
3) Snij vervolgens weer boven het volgende duoblad het steeltje door. Je hebt nu een lidstekje. Als het steeltje erg lang is, is het verstandig deze iets korter te maken. 
4) Kortwiek/ halveer de bladeren als het blad groot is. Dit komt de wortelvorming ten goede. 
5) Zet de stekjes op water. 
6) Ververs het water af en toe. 
7) Als je flinke wortels ziet, poot je het stekje in een potje. 
8) Verpot de plant wanneer het potje te klein wordt, dwz wanneer de wortels geen ruimte meer hebben om verder te groeien. 
9) Het plantje kan in de tuin, maar de kans is groot dat het dan uiteindelijk de benaming 'onkruid' krijgt. Zet het dus liever in een grote pot. 
10) Even laten groeien en... oogsten maar! 


In de winter steft de plant af om in het voorjaar weer vanzelf op te komen. Dan kun je weer gaan stekken of oogsten of een deel van de plant nemen en deze met wortel en al in een andere pot zetten.

Olvaritpotje vol stekjes.
van stekje naar Muntplantje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten