vrijdag 6 mei 2016

witte (herfst)framboos

De rode framboos is ons allen wel bekend. De witte framboos wordt steeds bekender. En terecht! Ook dit zijn prachtige, gezonde vruchten die heerlijk zoet smaken. 

Een paar jaar geleden hebben we een nieuwe schutting geplaatst. Destijds hadden we nog geen geschikte beplanting voor tegen de schutting gevonden. Als tijdelijke opvulling hebben we toen gekozen voor een witte (herfst)framboos. De roze framboos hebben we al en deze geeft vruchten in juni. Nu ook een witte framboos voor in de herfst. Heerlijk: 2x per jaar genieten van verse frambozen.

Inmiddels heeft de schutting beplanting gekregen. De beplanting combineert prima met de framboos. Het is echter niet de bedoeling dat de framboos de meeste ruimte gaat opslokken dus daarom: scheuten verwijderen!

De plantjes groeien op een oude scheut die vorig jaar kortgeknipt is. Bij zo'n scheut steek ik voorzichtig het plantje uit en vervolgens kijk ik naar waar de wortels vandaan komen. Soms trek je dan een heel stuk wortel met nog meer scheuten mee. Dan krijg je weer mooie stevige stekken om... in een potje te zetten en in 't Hoekie te zetten.

Van de scheuten die blijven staan, gaan we zelf plukken. We wachten tot de vruchten oranje achtig worden en dan... smullen maar! Meestal lukt het niet om de frambozen te bewaren om ze te verwerken tot jam of als decoratie op de taart. Het zijn te lekkere snoepjes.... Snoepjes uit eigen tuin!

De scheuten met wortels.
Zelf hopen we in het najaar van deze struikjes te plukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten