maandag 17 oktober 2016

Clivia (geel)

Een retro plant met gele tint...


Nog steeds kom ik de Pannenkoekplant op blogs en in de media tegen. De plant past in een retro inrichting van tegenwoordig. Ik noemde dit soort planten eerder wel: 'de vergeten plant '(i.p.v. vergeten groenten).
De clivia is ook zo'n plant: een plant uit grootmoeders tijd. 

De clivia is vooral bekend in de variant met oranje bloemen. Deze clivia die ik hier onder handen neem bloeit echter met gele bloemen. Overigens is de clivia in nog meer kleuren te krijgen: rood, wit, roze achtig... Je wordt er bijna hebberig van.

Helaas heb ik geen foto van de bloem want het is een leenplant. Voor mij geen probleem want ik heb geen ruimte in huis voor deze plant maar voor een stekje maak ik natuurlijk ruimte. En het andere stekje? Dat komt op marktplaats want we laten geen stekje verloren gaan!

Eerst wat over de verzorging van de Clivia (GroeiWijzer) en daarna de StekWijzer. Deze termen gebruik ik ook op markplaats als ik stekjes te koop aanbied zodat mensen gelijk weten wat ze met een stekje kunnen doen om het een goede kans van groter groeien te geven. 
 
GroeiWijzer:
- geef wekelijks water en voeding van februari t/m september
- geef van ongeveer oktober t/m januari een keer per maand water
- zorg dat de wortels niet in een voetenbad staan. 
- snij de bloem af na de bloei of laat deze staan om zaad te winnen van deze plant (de bloemkleur van een plant vanuit zaad is dan echter niet gegarandeerd!)
 

StekWijzer: 
- stek bij voorkeur in de herfst want deze plant maakt vooral in de winter (schrale tijd qua licht en voeding) wortels aan
Wat een prachtig wortelgestel.











 - neem de plant uit de pot
- snij / breek de stekken af die drie of meer bladeren hebben -> probeer hierbij zoveel mogelijk wortels aan de stek te laten
- zet de stek in een goede waterdoorlatende pot of doe scherven onderin een pot zodat de wortels geen 'natte voeten' krijgen
- was je handen grondig na deze operatie: de wortels zijn giftig
- verwaarloos de stek een beetje door een keer in de drie weken of minder water te te geven 
- kijk goed naar het stekje en geef zonodig vaker water en voeding
- geef vanaf januari weer wekelijks water
- geniet van deze opgroeiende plant!
- houd de plant in april in de gaten: mogelijk geeft hij ook de eerste keer al in april/ mei een bloem maar dat is wel 'geluk hebben'
 
En op de volgende blog nog een geliefde klassieker: de pioenroos. Lezen dus!

De stekjes zitten hier nog aan de plant.
De twee stekjes bovenop de grote plant.

3 opmerkingen:

  1. Ik heb geen stekjes die naast mijn hoofdplant groeien. Zou het mogelijk zijn om de plant te vermeerderen door een blad + de wortel eraan, voorzichtig losmaken van de hoofdplant en deze verplanten in een nieuwe pot?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Door bovenkant blad af te snijden en met stekpoeder onderaan te zetten kan je ook stek krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen