Wat de prijs ook is, de plant op zich is het sowieso waard om in de woonkamer te staan. Deze plant valt op door de bladvorm: langwerpig en gekarteld. Sommigen noemen het blad ook wel 'gezaagd'. Aan een blad komen vervolgens weer nieuwe bladeren en uiteindelijk gaat het blad hangen. De Epiphyllum Anguliger wordt dan ook wel als hangplant verkocht.
Het stekken van deze plant is al even bijzonder: een blad snij je in stukken (ongeveer drie kartels per deel) en elk stuk is een stekje. Het bovenste stukje van het blad moet met de punt de grond in omdat daar het blad soms al geworteld is. De aarde die ik hierbij gebruik is zaai- en stekgrond. Lekker fijn van structuur waardoor de stekjes goed kunnen wortelen.
Hoe meer stekjes in een pot, hoe voller de plant uiteindelijk wordt. Vervolgens is het ... wachten en wachten tot de stekjes wortelen en gaan uitlopen. Zijn de stekjes in een klein potje gepoot, dan is het raadzaam om de plant te verpotten als je het plantje met wortels en al uit de grond kunt halen. Sommige plantjes zijn mooi als miniplantjes (Lidcactus, Lepelplantje, Hottentot etc.) maar deze plant heeft met zijn stevige, lange bladeren toch echt wel de ruimte nodig om zich te laten zien.
Hoe mooi de plant ook is... het stekken en zien groeien van de plant blijft toch het allermooist. En toegegeven: ook het goedkoopst.
![]() |
Stekjes van jong blad hebben meer slagingskans. |
![]() |
Worteltjes: hoopvol begin van een nieuwe plant! |